Champion of champions & Victory show 2012

26.02.2012 14:12

Minulý týden jsme se s Baskou zúčastnili dvou prestižních výstav v Maďarsku a na Slovensku.

V pátek 17.2.2012 jsme kolem osmé hodiny ráno vyrazili směr Budapešť, kde se konala výstava šampion šampionů. Výstava začínala až ve 14.00,takže času jsme měli více než dost.

Bohužel počasí po cestě nám moc nepřálo a až do Bratislavy nám hustě sněžilo a na silnicích byla 15 cm pokrývka sněhu. Silničáři se sice snažili odklízet sníh a solit silnice,ale moc se nedařilo.. Až jsme projeli Bratislavou a dostali se na dálnici směr Budapešť,tak se husté sněžení vystřídalo se sněhovo dešťovými přeháňkami. Cestu jsme zvládli bezproblému,ale za to nás čekalo velké překvapení před výstavištěm. Při snaze zaparkovat nás každý z hlídačů posílal na jiné parkoviště, ikdyž tam byly volná místa. Nakonec jsme zaparkovali a až poté zjistili,že skoro všichni Maďarští řidiči byli na letních gumách a v tom byl ten problém s parkováním. To ale nebylo jediné. Další chaos nastal v hledání toho správného pavilonu. Až jsme vše potřebné vyřídili a bylo vše vpořádku usadili jsme se u kruhu a čekali na zahájení výstavy. V době kdy měla začít - 14.00 se nic nedělo,nikde žádný rozhodčí,vedoucí kruhu prostě nic...

Až po dlouhém čekání konečně začalo posuzování a to až o dvě hodiny pozěji! Před námi bylo cca 80 psů různých ras. Na nás přišla řada až o půl 6. Posuzování paní rohodčí - Moniky Blaha z Rouska bylo velmi svižné,ale podle mého názoru,některým plemenům moc nerozuměla.. Baska se přes velmi dlouhé čekání krásně předvedla a paní rozhdčí byla v šoku,že na svůj věk je v tak svělé kondici. Baska získala best veterán - female,bohužel o titul nejlepšího veterána plemene ji porazil pes.

Konečně jsme mohli vyrazit domů. Před námi bylo 320km.. ale byli jsme moc spokojeni :-)

V sobotu ráno 18.2012 jsme prozměnu vyrazili na Victory show a šampiona šampionů do Bratislavy. Tentokrát na silnicích nebylo ani trošičku sněhu stejně jako po okolí. Takže se jelo naprosto skvěle. Výstaviště jsme našli bez sebemenších problémů a halu stejně tak. Celá akce se konala v hale D,kde byly nachytané prostorné kruhy s kobeci. Při přihlášení jsme dostali krásný kadář (stejný jako v Trenčíně) a v katalogu byla u každého přihlášeného psa jeho fotka.

Výstava byla zpřístupněna pouze pro šampióny – junior šampióny, šampióny, mezinárodní šampióny nebo veterán šampióny. Jednu z těchto podmínek Baska splňovala. Leonů bylo přihlášených 5,byly zastoupeny skoro všechny třídy až na třídu veterán šampionů psi. 

Před námi opět bylo několik plemen. Ale panu rozhodčímu (Otto Schimpf, Rakousko) šlo posuzování od ruky a tak  kolem jedenácté přišli na řadu leoni. Jako první nastupoval Bavaruki Etienne Nat,který zastupoval třídu junior šampionů. Jako další šel krásný mladý leonek z České Republiky Capucino Vanika vom Bauernhof, který zastupoval třídu šampionů a získal CAC,Victory Winner 2012, Best of King. Do třídy junior šampionů feny byla přihlášená sestra Capucina také z České Republiky – Cinderella Vanika vom Bauernhof, která získala CAC, Victory Junior Winner 2012, Best of Queen Junior. Pak šla na řadu fenka ze třídy šampionů. A konečně jsme přišly na řadu s Baskou. Opět nezklamala a krásně se předvedla, jen nám pan rozhodčí vytkl zubní kámen.. ale výsledek byl Victory Veteran Winner 2012,Best of Queen Veteran. Tento výsledek nám zajistil postup dále.

Finále... Nejdříve nastupovali junioři s tituly Best of Queen Junior nebo Best of King Junior podle FCI skupin. Po vyhlášení třech nejlepších junior šampionů nastupovali veteráni s tituly Best of Queen Veteran nebo Best of King Veteran opět podle FCI skupin. Když jsme přišly na řadu byla jsem celkem nervózní a vůbec si nebyla jistá jestli vůbec postoupíme natož se dostaneme na bednu. Krásných veteránů zde bylo opravdu mnoho. Do kruhu jsme s Baskou nastupovaly jako první. Rohodčí – Otakar Vondrouš si všechny psi důkladně prohlédl a postupně začal vyřazovat. Najednou jsem se ohlédla a zůstali jsme tam pouze tři – knírač střední p+s, tibetská doga a my. Rozhodčí si nás opět prohlédl a začal určovat pořadí.. Baska skončila na krásném třetím místě – III.nejlepší veterán FCI skupiny II. !!! Byl to opravdu úžasný pocit a skvělý úspěch k tomu, Baska byla druhým nejstarším veteránem v FCI II..

Po té nastupovali šampioni opět podle FCI skupin a z každé postupoval pouze určitý počet psů. V FCI II se Capucino dostal do 15 postupujících psů.

Výstava se mi velmi líbila a pro českou výpravu leonů byla i velmi úspěšná :-) a pokud se zadaří příští rok se zde opět ukážeme :-).